Dah puas kita makan durian, meh kita buat cucur pulak ye. Isi durian dibuang biji, campur tepung gandum dan gaul-gaul. Tambah air kalau perlu. Kemudian, jemput-jemputkan dan goreng dalam minyak yang panas.
Senang saja. T___T.
Ini aku punya cucur deroyan. Tak comel sangat. Kalau jemput-jemput guna jari, cantiklah kejadian dia. Bulat-bulat. Ini kes malas telah menular dalam diri tetapi hati teringin nak makan, ku sudu-sudukan ajer. Lantakkan situ, janji boleh makan. hihi
Kome pernah makan cucur deroyan?
KB kali pertama akak tau durian boleh buat cucur....makan lagi lah akak tak pernah.Bagus juga ni kalau ada lebih2 durian boleh wat cucur pulak...
ReplyDeletesaya dah selalu kak. masa kecik-kecik dulu emak selalu buat untuk breakfast pergi sekolah.
DeleteCucur durian eh.. First time siqah dengar.. Macam sedap tu nampaknya..
ReplyDeleteiye Siqah, cucur durian. memang sedap. anak-anak akak semuanya suka.
DeleteByk guna deroyan ni kan, mcm2 bole buat, nak tak nak je. Kaya toke deroyan di musim deroyan ni.
ReplyDeleteTu lah kan, selain buat makan camtu je boleh jugak dipelbagaikan jd mknn lain.
DeleteApa yg kaya nya kak azi, bukannya dibuat jual pun.
Sampai hati ceghita durian dia tak habis-habis lagi! Kita ni dah terkujat-kujat nak deriyan-deriyan!
ReplyDeleteTak pernah makanlah KB. Buat lagilah tak pernah. Saya ni kalau boleh, semua pun saya nak tunjuk dengan lima jari aje. Saya ni pemalas orangnya ~_^
Oh sorrylah MD. Camtulah kalau dah takde modal nak cerita. Kebetulan musim durian ni, apa lagi yg boleh jadi bahan kalau bukan durian. Hihi
DeleteEh ye ke pemalas? Bukan pemalas, saja tak nak menunjuk2 yg awak tu rajin kan?
Pernah.....sedapppppp. Dulu masa zaman kerja. Dia buat bukan campur sekali mcm kome ni KB, dia buat mcm goreng cempedak tu. Sedap tau.
ReplyDeletesedapkan mak, musim durian jer boleh jumpa!
Deletekalau goreng macam tu saya belum pernah buat lagi,
nanti nak cuba lah.