pengunjung

Friday, September 23, 2016

Hep! Hep! KB Tengah Sibuk Ni...

Salam Jumaat...

Lepas balik dari out-station kelmarin, aku sudah kembali sibuk ya. Maka, blog mengalami siaran tergendala sementara waktu demi tuan blog memberi keutamaan pada tugasan hakikinya di pejabat. 

Semalam pun, sudah celam-celum di pejabat dek sibuk mengisahkan hal-ehwal anak-anak.

Pagi-pagi lagi sudah keluar ofis kerana membawa Yusuf ke klinik untuk check-up 18 bulan. Petangnya pula menghadiri majlis bacaan Yasin di kelas KAFA untuk UPKK Amirah. Letihlah teman sehari dua ni!

Nak mengharapkan papa mereka pun, susah juga kerana dia kan spesis yang busy memanjang. ^__^.

Malam tadi, aku hampir-hampir menjadi 'si burung hantu' seperti MD, tapi tak terdayalah. Baru ajer pasang niat, sudah tak lalu menongkat mata. Tidur ajerlah, yang baiknya kan.....hehe

Ok, lah ye, aku nak sambung buat kerja. Sehingga bertemu di lain minggu, assalamualaikum!



"Mama kita sibuk"


Selamat berhujung minggu dengan keluarga tersayang! T____T













Wednesday, September 21, 2016

Oh My Cross-Stich!

Assalamualaikum

Fuh! Aku baru jer sampai ofis. Pagi tadi ada kerja di Ipoh. Penatnya lahai...

Hari ini kita bercerita kisah diri sendiri pulak lah yer. Asyik cerita hal anak-anak saja, nanti Mak ambil kisah pulak, hihi...[jangan marah, Mak ^_^]

Minggu lepas, aku kan bercuti seminggu. Dua hari di rumah emak sempena hari raya dan selebihnya membuang masa di rumah saja. Tak berjalan makan angin pun sebab encik papa KERJA.

Namun, istilah membuang masa aku tu, dimanfaat sepenuhnya menjadi suri di rumah. Apa yang disimpan, sengaja diselongkar untuk dikemas semula. Mana yang dah kotor berhabuk, dibuka dan dicuci. Memanglah kan, tak ada kerja, mencari kerja pulak!

Buat kerja ni, bukan seorang diri, tetapi dengan satu-satunya anak dara di rumah tu. Anak bujang besar dan bujang kecik mengikut papa mereka. Cuti sekolah melepak dengan papa ajer kerjanya, walaupun katanya papa kerja. Bujang comel saja dengan mama.

Maka, anak yang ada di rumah paksa-relalah kaedahnya menolong mama kerana bab memanjat untuk tukar langsir kenalah orang yang lebih muda, gitu....haha.

Sambil menyelongkar almari untuk mencari langsir, aku terjumpa kain cross-stich yang dah berkurun tersimpan. Zaman tok kadok punya hasil kerastanganku.

Di zaman bujang trang tang-tang dulu, aku rajin bebeno jahit cross-stich. Asal balik kerja mengadap benda alah ni. Banyak jugalah yang terhasil. Yang satu ini, asalnya di rumah emak. Framenya dah pecah dan emak beri untuk buat bingkai baru.

Tapi al-maklumlah, dah kahwin ni, bila diberi buat bingkai pun, rasa malas aje nak ke kedai. Kalau simpan tu, terus buat khazanah harta karun!

Nak tengok ke kome oii?

Nah!
-
-
-
-
-





Amacam? Kreatif tak I dulu-dulu. 

Mira tanya, betul ke mama yang jahit ni? Hah, kalau minta mama dia tunjuk skill jaman sekarang ni, alamat anak-anak tak makanlah jawabnya...asyik men'cross-stich ajer nanti, siang-malam. Habislah!











Tuesday, September 20, 2016

Mandi Kolam Lagi

Assalamualaikum

Hari ini cerita mandi lagi. ~__^. 

Cuti Aidiladha, encik papa bekerja. Maka, kami melepak di rumah emak. Tidak juga balik ke rumah atok di Ipoh. Di rumah emak pun hanya duduk rumah saja kerana atok terlibat dengan acara korban.

Sebelah petang, adik aku mengajak anak-anak saudaranya mandi di Kolam Renang KK. Aku tak pergi pun. Sangkaan aku mestilah kolam tutup kerana cuti umum tapi rupa-rupanya buka.

Jomlah tengok aksi dan gaya mereka mandi kolam. Tengah minat bermandi-manda, balun lah kome, selagi mahu yer........T_T.



Tukang bawak budak-budak ini pun, berendam di kolam budak.



 Selamba dia ajer tak payah pakai baju. Ingat swimming pool di rumah sendiri, ke apa?
Mujur tak kena hambat dengan pakguard.



~ Lima sepupu dari tiga orang emak ~

Yusuf tak ada lah sebab aku tak pergi. Amir pun tak mahu ikut. Hanya kak Mira dan Daniel saja yang pergi dengan sepupu-sepupu mereka.

Habis tu, siapa yang mengambil gambar? Oh! sudah tentulah bukan aku ya. Adik aku yang memetik kamera. Itu, isteri kepada si tukang rendam kat atas tu, hihi T__T



Ok, itu saja nak gebang. Tak boleh panjang lebar. Sekarang ni, aku sudah ada bos baru. Beliau suka merayau ke work-station staff, katanya. Maka, kena selalu berhati-hati dalam membuat kerja sampingan ini. Bye (n_n)