Thursday, March 30, 2017

Menghabiskan Masa Bermain Dengan Anak

Khamis, 2 Rejab 1438H


Cuti sekolah minggu lepas kami tak makan angin ke mana-mana.


Sebabnya Amir dan Amirah ada kelas tambahan. Kemudian, Sabtu Ahad Amirah bersambung pulak training bola baling untuk ke peringkat daerah.


Yusuf ke mana lagi kalau bukan ke taska. Daniel, Sabtu pertama cuti sudah ikut rombongan sekolah buat lawatan ke Kedah dan Penang.


Makanya, mama papa kerojelah macam biasa. Nak balik kampung, dekat sangat! Hari-hari pun memang balik kampung sepanjang cuti lepas kerana menghantar Daniel yang tak ada apa-apa program untuk transit kat rumah Atok.


Hujung minggu pulak, papa ada games bola. Amir wajiblah mengikut, almaklumlah bodyguard papa. Amirah ada training bola baling lagi.


Tinggallah kami bertiga..... Lepas hantar Amirah ke sekolah, mama terus tegak ke padang kawad istana, menghabiskan masa nak bermain dengan Daniel Yusuf. Kalau mengikut kata hati aku suka dok rumah ajer menguruskan rumahtangga yang diabaikan selama seminggu. Tapi kesian kat anak-anak kalau mamanya bersilat kemas rumah, dia orang tengok tv jer lah, tak buat apa-apa.


Jadi, minggu lepas korbanlah sikit masa aku untuk mereka......

Main bola di padang




Tengok burung atas pokok

Memegang embun pagi



Kejar burung yang landing kat atas tar



Walkton dengan anak-anak. Kami jalan sampai hujung. Penat woi, basah ketiak dibuatnya!

Dah penat, kami rehat dulu sambil sarapan yang dibawak dari rumah.

Lepas makan sambung main bola lagi. Gambar bermain bola takde sebab aku pun dok main sekali dengan mereka.

Cukup masa nak ambil Amirah baru kami berangkat balik. Itupun jenuh memujuk si Yusuf.....

Mama : Yusuf jom kita balik, ambil kakak
Yusuf : Taknak! Mama jom-jom main bola [sambil pegang bola]
Mama : ok, jom.

Dalam masa yang sama aku remind banyak kali kat Yusuf - 'sikit lagi kita balik ye'.

Aku bagi tempoh 5-10 minit kat Yusuf, cukup masa angkat masuk kereta. Dia 'rela terpaksa' ajer lah sebab dah mind setting kena balik......huhuhu



p/s: budak-budak usia ni, tak payah jalan jauh-jauh. Aktiviti macam ni pun dah seronok sangat bagi mereka. 🏃🏃🏃
Emaknya pulak yang penat tak terkata, sebabnya bukan kategori 'ibu muda' lagi. 😂😂😂












Tuesday, March 28, 2017

Yusuf Minggu 11 :: Mari Menganyam ^_^

Selasa, 29 Jamadilakhir 1438H


Bila cikgu Yusuf sebut 'Mari Menganyam', mula-mula mama fikirkan menganyam tikar......hehehe, tapi bila dah dapat gambar rupa-rupanya Yusuf dok buat lacing - masukkan tali ke dalam lubang, tarik keluar dan masuk lagi.


Pada kita lacing ni 'kacang mak lodeh' sangat tetapi pada anak-anak macam mereka ni, tak berapa nak kacang! Jenuh juga nak memasukkan tali tu. Terkial-kial, berpinar bijik mata agaknya ^_^













Faedah lacing/menganyam :

✔ meningkatkan kemahiran motor halus
✔ menajam daya tumpuan dan fokus
✔ meransang koordinasi mata dan tangan yang baik untuk anak menguasai kemahiran memegang pensel kelak.
✔ mengajar erti kesabaran







Monday, March 27, 2017

Yusuf Minggu 11 :: Roleplay Doctor & Patient

Isnin, 28 Jamadilakhir 1438H



Yusuf sedang membelek ubat dan peralatan perubatan ^_~

Rakan-rakannya

Bersama teacher

Doctors

Doktor dengan pesakit hehehe...T__T




Sekarang ni musim panas. Minggu lepas, kami sekeluarga diserang batuk. Habis semua ber 'kong-kong-kong' sana-sini. Sampai ke hari ini pun masih batuk lagi. Hari ini pulak, Amir tumbang demam dek kerana Sabtu Ahad seharian berjemur tengah panas menonton papanya bermain bola sepak.







Saturday, March 25, 2017

Yusuf Minggu 11 : Bubble Time


Sabtu, 26 Jamadilakhir 1438H


Minggu lepas Yusuf dengan kawan-kawannya ada outdoor activity. Mereka mandi kolam. Yehaaa!!


Sehari sebelum tu, teacher dah pesan siap-siap datang taska esok pagi pakai pakaian yang bersesuaian. Sebabnya lepas breakfast mereka nak terus terjun kolam 😊


Memandangkan Yusuf tak pernah ada swimwear, mama pakaikan Yusuf overall saja....hehe. Maklumlah, selama ni dok terjun lata ajer, mana pernah proper attire bila nak berenang. Kira set lah, teacher pun takde complain apa-apa. Janji tak berb*g*l sudahlah kan.


Jadi inilah dia aktiviti mereka pada hari Khamis lepas......

Berkumpul dulu di tepi kolam menunggu air naik. Kata teacher pagi tu air slow, lambat nak penuh. Yusuf dan kawan-kawan 2 tahunnya, kumpulan yang tengah tu. Kecik ajer berbanding dengan budak lain dah besar sikit.


Dah mula turun seorang demi seorang.....Yusuf yang mana satu, carilah ya.


Bukan main seronok lagi deme siap pakai goggle, watergun pun ada dibekalkan teacher!


Main tak hengat donia dah!! 😄😄😄


Menurut teacher, Yusuf mandi kolam tak takut langsung dengan ramai-ramai orang ni.....Main ajer dengan kawan-kawan. Yusuf seronok, teacher pun seronok.


Kalau dah begitu, mama pun seronok jugaklah. ^_~













Thursday, March 23, 2017

Yusuf Dua Tahun

Khamis, 24 Jamadilakhir 1438H


" Now he's two. Your child spent most of last year developing his motor skills, like walking, running, and reaching out. This year you'll see a lot of changes in his thinking. About now he starts to form images in his mind, organise categories and arrange things in order. His memory is also improving and a minority of children of this age will already know their basic colours. Some can even count up to five." 


Yusuf anak mama,
Selamat hari lahir
Semalam, 22 Mac, Yusuf sudah genap dua tahun...

Mama rasa baru kelmarin Yusuf adalah baby
Tapi hari ini, Yusuf sudah pun dua tahun ^_^

Cepatnya Yusuf membesar
Tetapi jangan risau
Setiap memori tetap segar dalam ingatan dan doa' mama...

Setiap hari mama sayang Yusuf
Bahkan mama sayang semua anak-anak mama
Abang-abang dan kakak
Semuanya sama saja

Kalau kasih sayang mama itu ada 100
Jika dibelah bahagi
Ambillah 25% seorang....hehehe

Semalam juga, lepas maghrib mama demam secara terperanjat
Membungkus ajer atas katil menggeletar kesejukkan

Jadi tak ada lah sambutan ulang tahun
Lagipun, majlis menyambut birthday jarang sangat berlaku dalam keluarga kami


Yusuf, kakak dan abang Daniel di majlis harijadi sepupu mereka Februari lepas.

"Ya Allah, jadikan lah Yusuf anak yang sihat sempurna, berakal cerdas dan berilmu lagi beramal."



Terima kasih doakan Yusuf ^__~