Thursday, February 13, 2014

Dompetku Hilang

Assalamualaikum

Budak-budak sekarang, bila pergi sekolah mesti nak lengkap semua. Contohnya, kena ada wallet untuk simpan duit belanja. Zaman saya dulu bila mak kasi duit belanja, simpan dalam poket baju sekolah. Boleh jer pergi sekolah, takde masalah pun. Anak saya sekarang, kalau takde wallet rasa macam tak cukup syarat....Kosong jer pun, bila bagi duit baru berisi wallet tu. Tapi anak-anak sekarang, dorang rasa wallet tu sangat penting dan jadi kemegahan bagi sapa-sapa yang ada wallet. Wah wah wah, budak-budak sekarang...anak saya lah, anak orang lain mungkin tak, kot.

Petang tadi masa nak siap-siap hantar anak ke sekolah agama, si bongsu main-main dengan wallet biru 'kebanggaan' dia. Ada logo Chelsea lagi. Main punya main, sampai dia misplace letak kat mana. Tiba masa nak pergi, dia nangis-nangis tak nak masuk kereta.

Daniel: Mama, mana dompet nyel, dompet nyel mana......*mood nangis, lompat-lompat*

Saya: Hari ni takyah bawak dompet ye, nanti balik sekolah kita cari

Daniel: Taknak, taknak, nak dompet jugak...uwaaa... uwaaa....*guling-guling atas lantai*

Saya dan kakaknya carilah satu rumah sebab nak suruh dia pergi sekolah jugak. Habis semua tempat kena geledah, wallet punya pasal. Tetiba papa masuk campur....

Papa: Udah, jangan nak mengada-ngada, cepat masuk kereta!! mood marah tanpa belas kesian

Dengan rasa tak puas hati, dia pun masuk kereta dengan air mata berjujuran nangis-nangis, dompetnya tak jumpa. Sambil jalan....kakak mira rasa-rasa kat kepala Daniel sebab terjojol je macam bonggol unta.
_ _

_ _

_ _

_ _

_ _

_ _

Mira: Ni hah apa? Dia yang lupa letak dalam topi (songkok), suruh orang cari

Daniel: Sapu-sapu air mata, mulut terkulat-kulat malu.....*muka ~ nyorok-nyorok kat seat kereta*


Satu kereta gelak kat dia, daniel, daniel....bikin lawak dipetang hari. 


Simpan kat songkok tu yang tak boleh blah,
kah kah kah...tak boleh tahan, nak gelak jugak.


Terima kasih sebab sudi baca.


No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi singgah INI CERITA KITA. Komen yang baik dialu-alukan. InsyaAllah saya akan membalas kunjungan anda...^_^