Monday, December 14, 2015

Resepi Makanan Bayi: Ubi dan Sayur Hijau

Assalamualaikum !

Masuk jer umur yusuf enam bulan, aku dah mula bagi dia makan. Masa pergi check-up 6 bulan di klinik kesihatan, jururawat ada pesan dah boleh bagi makan bubur nasi. Kalau tengok dalam buku pemeriksaan kesihatan di halaman panduan ibubapa tentang makanan bayi memang dah boleh bagi makan bubur nasi dan bahan protien yang lain.

Tapi aku ada juga baca dari blog ibu-ibu muda zaman sekarang ni (aku ibu tua). Ramai yang beri makan puri sebagai makanan permulaan. Jadi aku pun ikut sama bagi makan puri buah dan sayur. Kalau zaman amir dulu, aku terus jer bagi makan bubur nasi. Kosong pulak tu. Kalau ada campur pun, ikan bilis dengan kangkung jer. Memang nampak benar masa tu, jahil sangat. Patut lah amir, mira dulu..kurang nak makan bubur. haha. Alternatifnya aku suap cerelac.

Puri brokoli, labu, lobak merah, epal, pear, tomato.
Buat banyak-banyak kemudian simpan untuk stok  3-4 hari. 

Mulai tujuh bulan lebih macam tu, aku dah buatkan bubur nasi untuk yusuf. Dah tak buat stok lagi. Aku masak hari-hari. Mula-mula guna slow cooker. Masukkan semua bahan-beras, ayam dan sayur diwaktu hendak tidur. Bila bangun subuh, semuanya dah lembik dan sedia untuk yusuf makan. Tapi aku rasa susah pulak. Kadang-kadang, terlebih air, sampai subuh pun belum kering. Kalau terkurang air, bila subuh tu dah berkerak-kerak pulak. Arus elektrik pulak akan sentiasa on waktu kita tidur. Risau pulak aku, kalau jadi apa-apa nanti.

Sekarang aku masak hari-hari. Rasanya lebih senang. Beras tak perlu masak sampai jadi bubur. Hanya jadikan nasi lembik (lebihkan air), lepas tu kisar semuanya. Dah siap. Tak sampai satu jam pun. Yusuf dah boleh makan.

Entri kali ini, aku nak kongsi resepi makanan yang selalu aku masak untuk yusuf. Biasanya aku akan campur bubur tu dengan ubi-ubi seperti carrot, labu atau sweet potato (keledek). Ditambah pulak dengan sayuran hijau macam bayam, sawi atau bayam merah. Sebagai contohnya macam yang ini :

Beras + bawang merah putih + ikan bilis + carrot + sawi
ATAU

Beras + bawang merah putih + ayam + keledek + bayam merah
ATAU

beras + bawang merah, putih + ikan bilis/ayam + labu + bayam hijau.
(takde ambik gambar)

Cara-cara aku masak, mula-mula tumis bawang dan ikan bilis/ayam dengan satu sudu makan minyak masak. Bila bawang layu, masukkan satu mangkuk air, beras, ubi. Tutup periuk. Biar beras menjadi nasi dan ubi empuk sepenuhnya. Apabila sudah masak, masukkan sayuran hijau, kacau-kacau sampai sayur layu. Tutup api. Apabila sudah separuh sejuk, kisarkan. Boleh tambahkan air masak untuk mengerakkan blender.

Kalau hari bekerja, pagi-pagi lagi aku dah masak nasi untuk abang kakak yusuf. Jadi, aku hanya masak tanpa beras, kemudian masukkan nasi ketika hendak blend. Ambil yang mudah saja. Hehe.

Inilah hasilnya. Ini untuk tiga kali makan, breakfast, lunch dan dinner.

Keledek + Bayam Merah
Carrot + Sawi

Oh ye, bagi penggunaan minyak, aku tengok ada ibu-ibu yang guna minyak zaitun, unsalted butter. Terpulanglah kepada masing-masing. Bagi aku, guna minyak masak saja. Aku dah rujuk dengan nurse di klinik kesihatan. kata mereka boleh, untuk pembentukkan lemak baby. Jangan terlebih lemak sudah lah. Nanti obes pulak.

Lagi satu, kalau tak nak tumis pun boleh, rebus jer semua bahan-bahan tu. Bila dah masak, blend. Kisar pun, terpulang. Aku blend kasar-kasar sikit, ada teksture gitu sebab yusuf dah ada banyak gigi. Lapan batang.

yusuf sedang menikmati makanannya

Selamat mencuba dan semoga bermanfaat !

Nota kaki : masa masak, aku masukkan kismis atau kurma untuk maniskan bubur.

1 comment:

  1. Kena kreatiflah kan KB kalau nak anak berselera makan.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah INI CERITA KITA. Komen yang baik dialu-alukan. InsyaAllah saya akan membalas kunjungan anda...^_^