Wednesday, November 25, 2015

Kenapa Tak Boleh Tunjuk Pelangi?

Assalamualaikum

Bila musim cuti sekolah, penuhi permintaan anak-anak untuk hantar ke rumah atok opah mereka. Banyak aktiviti boleh dibuat bila di kampung berbanding jika berada di rumah taman.

Ini kejadian sebelah petang semalam selepas aku balik dari pejabat.


Lepak-lepak depan rumah sambil tengok sungai. Boleh nampak burung-burung terbang pulang ke sarang. Masa tu baru selesai hujan tapi ada matahari kelihatan. Maka terbitlah pelangi.Tadaaa. Pelangi senja. Gambar tak cantik sebab guna kamera telefon yang tak canggih. tapi boleh nampak kan?

Seronok anak-anak aku tengok pelangi secantik ini. Nampak lengkungan dari kiri sampai ke kanan. Biasa nampak sekerat-sekerat aje.

Anak-anak aku menunjuk-nunjuk pelangi di langit. Pelangi...pelangi... Zaman aku besar dorang dulu tak berani nak tunjuk sebab opah aku kata nanti jari kudung. Tunjuk pun dengan jari yang digenggamkan macam penumbuk. Kelakarnya bila dikenang semula.

Aku beritahu anak-anak, 'dulu-dulu masa mama kecik orang tua-tua kata tak boleh tunjuk pelangi, nanti jari kudung.' Ketawa mereka. Betul ke mama? tanya Amirah. Aku jawab, tak lah, itu semua dongeng.


Amirah dan Daniel minta ambil gambar bersama pelangi tapi dah tak berapa nampak sebab cahaya sunset mulai terpancar menutupi warna-warna pelangi.

Sebenarnya aku sendiri pun tak tahu apa relevannya tunjuk pelangi dengan jari kudung. Kalau menyanyi sambil masak kahwin orang tua, relevannya tak nak berkhayal sambil masak risau makanan hangit. Kalau duduk di bantal nanti punggung bisul tu risau bantal pecah/koyak.

Teori yang satu ni aku tak tahu jawapannya sampai sekarang. Kenapa tunjuk pelangi jari boleh kudung ye.

Ada yang boleh jawab tak?

3 comments:

 1. Hihi... kakak pun tak dpt jawab KB
  Tapi yg anehnya dulu kita tak tanya pun kenapa kan
  Tengok anak KB bila diberitahau terus tanya kan... betapa budak dulu akur lurus bendul betul:)

  ReplyDelete
 2. Org dlu kt pelangi tu naga g minum air.. Klu tunjuk nnti naga makan jari kot.. Hihi

  Salam kenal sis..

  ReplyDelete
 3. kan saya pon xda jawapan lg bg yg satu ni. tertanya tnya juga.
  lama dh tak tgk pelangi..
  cantikkan..

  ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah INI CERITA KITA. Komen yang baik dialu-alukan. InsyaAllah saya akan membalas kunjungan anda...^_^